+36 20 919-3929 info@jelvenystudio.hu

Érdekes tények a hűtőmágnesről

A hűtőmágnesek rendkívül népszerű és egyben praktikus díszei otthonunknak. Ezek az apró dekorációs tárgyak különféle méretben, színben és formában kaphatók. A dekorálás mellett egyéb célokra is hatékonyan használhatók a hűtőmágnesek. Sok cég marketing eszközként használja a hűtőmágnest, sokan szuvenírnek vásárolják egy-egy nyaralás alkalmával. Egy azonban biztos: a hűtőmágnesek népszerűsége töretlen, sőt évről-évre egyre nagyobb rajongás övezi őket. Sokan nem is gondolnák, milyen sok érdekesség rejlik egy apró dekorációs elem mögött. A következőkben igyekszünk feltárni pár lenyűgöző tényt a hűtőmágnesekről, és magáról a mágnesről, mely a hűtőmágnesek elengedhetetlen alkotóeleme.

A mágnes az univerzum egyik legnagyobb csodája, amit az emberek előszeretettel használnak különböző célokra és rengeteg dologban megtalálható. A mágnesek tulajdonságai lenyűgözőek és fontos részei a modern életnek. Egy átlagos hűtőmágnessel is hajthatunk végre egyszerű trükköket, az erős, magas minőségű mágneseknek pedig sokan gyógyító erőt tulajdonítanak. Mágnesből készülhet ékszer, de az alternatív gyógyászat is felfigyelt a mágnes erejére. Az úgynevezett mágnesterápia során nagy hasznát veszik többek között a mozgásszervi panaszokkal küzdő páciensek.
Hasonlóan érdekes tény, hogy a világ legnagyobb mágnese éppen a Föld bolygó. A bolygó belsejében található forró, folyékony halmazállapotú mag vastartalam igen magas és ahogy a Föld forog, elektromos áramlat jön létre, mely mágneses mezőt generál a bolygó körül. A legjobbnak tartott mágnes az úgynevezett ’permanens’, állandó neodímium típusú mágnes. Ennek a mágnesnek is van északi és déli pólusa és rendkívül hosszú ideig képes megőrizni mágnesességét. Azonban sokan nem tudják, de tönkre lehet tenni a mágneseket. Ütés, törés vagy hevítés hatására a mágnes elveszíti mágneses tulajdonságait. Ilyen esetben a molekulák elveszítik észak-déli irányultságukat és véletlenszerű irányba rendeződnek. A mágnesek ereje tehát nem összetételükben, hanem inkább az általuk kibocsátott mágneses mezők állandóságában rejlik. A neodímium mágnesek nagyon erős ritkaföldfém mágnesek, melyekről úgy hiszik, távol tartja a cápákat.

A mágnesek körülvesznek minket, szinte minden háztartási eszközben megtalálhatók. Van mágnes a telefonban, számítógépekben, televíziókban, video lejátszókban, rádiókban és még a hűtőszekrényekben is. A kísérlet kedvéért saját magunk is készíthetünk mágnest. Egyszerűen csak meg kell érintenünk egy mágnes északi pólusát egy fémtárggyal. Ezáltal a fémtárgy feltöltődik és mágnessé változik, ami magához vonz más fémtárgyakat. Egy szokványos konyhai mágnessel is látványos trükköket adhatunk elő. Például cérnaszálat lebegtethetünk a levegőben egy mágnesessé tett fém gemkapoccsal. A mágnes tehát nem csak praktikus, de remek szórakozási lehetőséget kínál felnőttek és gyermekek számára egyaránt.
A legenda szerint a mágnest körülbelül 4000 évvel ezelőtt fedezték fel. Egy Magnes nevű pásztor cipőjében lévő szögek hozzátapadtak egy mágneses kőzethez, ami később a magnetit nevet kapta és, ami máig a legfontosabb vasércásvány számtalan jótékony egészségre gyakorolt hatással. A mágnesek általában acélból vagy vasból készülnek, de vas, nikkel, réz, kobalt és alumínium ötvözetek is mágnessé alakíthatók. A hűtőmágnesek többsége ferrit mágnes alapú. Ez a fajta mágnes elég sérülékeny, könnyen törik ezért érdemes óvni az erősebb fizikai behatásoktól, ütődésektől.
A hűtőmágnesek népszerűségét bizonyítja az a tény, mely szerint az Amerikai Egyesült Államokban a háztartások 80%-ban található valamilyen promóciós vagy dekorációs célt szolgáló mágnes a hűtőszekrényen. A hűtőmágnes mágneses oldalának működési elve az úgynevezett Halbach-elv. Mind az északi, mind a déli pólus ugyanazon az oldalon található, és a megfelelő irány eltalálásával a mágnes ereje növelhető, ezáltal erősebben tapad a hűtőszekrény ajtajához. Hűtőmágneseket rengeteg ember gyűjt a világ szinte minden pontján. A világ legnagyobb gyűjteményének tulajdonosa az Egyesült Államok Nevada államában élő Louise Greenfarb, akinek a gyűjtemények 2013-ban legalább 35.000 mágnesből állt.

Eredetileg a hűtőmágnesek mágnesei téglalap vagy henger alakúak voltak, de ma már léteznek szinte papírvékony mágnesek is, melyek sokkal rugalmasabbak, mint a vastagabb elődeik. A hűtőmágnesek és elsősorban a betűket, számokat mintázó hűtőmágnesek oktatásban betöltött szerepére az 1900-as években hívták fel a figyelmet és alkalmazzák őket azóta is nagy sikerrel. Az otthoni hűtőmágnes gyártás is egyre népszerűbb kézműves tevékenység. Szerencsére manapság már könnyen hozzá lehet jutni kisebb nagyobb mágnesekhez, így csak a képzeletünk szabhat határt annak, milyen hűtőmágnest készítűnk. Azonban ha valaki magát a mágnest is saját maga szeretné előállítani, tudnia kell hogyan készül. A hűtőmágnes mágnese porított ferritből, folyékony műanyag, vagy gumi kötőanyag hozzáadásával készül. A két anyagot hevítik, összekeverik és formába öntik, amit erős mágnesességnek tesznek ki. A mező iránya a mágnes hossza mentén változik, ezáltal elkülönül az anyagban az északi és a déli pólus. Mire a keverék kihűl és megszilárdul, a mágneses mező stabilizálódik.

Azonban felmerül a kérdés: a hűtőmágnesnek miért csak az egyik oldala tapad? Ha került már a kezük ügyébe hűtőmágnes, biztosan megfigyelték, hogy a mintás oldala nem tapad a hűtőszekrény falához vagy ajtajához. Ennek az az oka, hogy a díszített felületnek szinte egyáltalán nincs kimutatható mágneses tere. Ez egy másik érdekes kérdést is felvet: ha a mágneses felületeket megfelelően egymáshoz dörzsöljük, a felületek ide-oda ugrálnak, de mindig csak egy tengelyen. Ez is azt bizonyítja, hogy a hűtőmágnes működése a Halbach elven alapul. A működés lényege tehát egy olyan speciális mágneses elrendezés, amely szuperpozíciót használ a mágneses mező megerősítéséhez a tömb egyik oldalán, miközben a másik oldalon blokkolja a mágneses mezőt. A Halbach-elv alapú mágnesek előállítása sokkal költséghatékonyabb, hiszen kevesebb anyag szükséges egy működő mágnes legyártásához.

Ha Ön is kedvet kapott az egyedi hűtőmágnes készítéshez, de mégis inkább szakemberekre bízná a dolgot, forduljon hozzánk bizalommal! Kiváló minőségű alapanyagokkal dolgozunk és igyekszünk a lehető legrövidebb idő alatt minőségi termékeket előállítani a megrendelő igényeinek teljes körű figyelembevételével.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük