+36 20 919-3929 info@jelvenystudio.hu

Miért fontosak az iskolai kitűzők?

Az iskolai jelvények nem számítanak kimondottan újdonságnak, mégsem találkozunk velük olyan gyakran oktatási intézményekben. Az amerikai Országos Oktatási Statisztikai Központ felmérése szerint az Egyesült Államokban lévő iskolák kevesebb mint 10 százaléka kötelezi a diákjait iskolai jelvény vagy kitűző viselésére. Ez a szám meglepő módon Európában még alacsonyabb, pedig komoly létjogosultsága van az iskolai kitűző viselésnek akár Magyarországon is. Az iskolák vezetői sokszor bele sem gondolnak, milyen fontosak az iskolai kitűzők. A következőkben felsoroljuk, miért lenne lényeges minden iskolában bevezetni a kitűző viselését.

A névvel ellátott jelvényeket általában a személyek azonosítására használják. Azonban nem kizárólag a ’neves’ kitűzőknek van helyük egy iskolai közegben. A név mellett akár az iskola logója, kabala állata is megjelenhet a kitűzőn, sőt sok esetben a név sem szükséges, így az előállítás még egyszerűbbé válik nagy tételes megrendelés esetén. A kitűző elsődleges és legfontosabb funkciója, hogy megmutassa, az adott diák vagy tanár, melyik iskolához, csoporthoz tartozik, legyen az általános, közép vagy éppen felsőoktatási intézmény. Az iskola logójával ellátott kitűző viselése növeli a biztonságérzetet az iskola területén. Az azonosítás mellett motivációs célja is lehet a kitűzőknek. Egészen kis kortól kezdve sikerrel alkalmazható az a motivációs technika, mely során a feladatok teljesítésért jutalomban részesül a diák. A jutalom lehet kis rajz, matrica, de lehet akár egy szép kitűző is. A kiérdemelt kitűzőket ugyanúgy viselhetik a diákok a ruháikon, mint az azonosításra szolgáló jelvényeket.

Egy iskolában – főleg nagy létszámú iskolában – dolgozó alkalmazott számára fontos, hogy meg tudja különböztetni az intézmény diákjait az esetleges látogatóktól. Természetesen az iskola vezetőségének is fontos, hogy tudják, ki tartózkodik az iskola területén. Ha mindenki egységes iskolai kitűzőt viselne, biztonsággal el lehetne dönteni, ki az, aki az iskolához tartozik és ki a látogató. A kitűző viselésével könnyedén kiszűrhetőek lennének az illetéktelen behatolók. Ez Európában és ezzel együtt Magyarországon nem jelent akkora problémát, mint az Egyesült Államokban, de sajnos gyermekrablások, lopás, vandalizmus és egyéb erőszakos cselekmények bárhol előfordulhatnak. Nem véletlenül zárják be az iskolák bejáratát és működtetnek portaszolgálatot tanítási időben. A jelvények, kitűzők tehát a divat mellett praktikus célt is szolgálnak. Egyre több iskolában kezdik bevezetni a kitűző viselést. A kitűzőket általában beiratkozáskor kapják meg a diákok, de ugyanúgy kaphatnak a tanárok és az iskola többi alkalmazottja is munkájuk megkezdésekor. Sok helyen bevett gyakorlat, hogy a kitűzőket, jelvényeket a kötelezettségek elvégzése után vissza kell adni az iskolának. A diákok leadják jelvényeiket, ha elballagnak az adott intézményből, a dolgozók pedig akkor szolgáltatják vissza a kitűzőket, ha megszűnik a munkaviszonyuk. A kitűzőknek akkor is nagy hasznát vehetik, ha az iskola például ünnepséget rendez. A résztvevő diákok és alkalmazottak az iskolai kitűzőik felmutatásával léphetnek a rendezvény területére.

Az iskolai kitűzők a csoporthoz tartozást és az összetartozást jelképezik. Természetesen mindig az adott intézmény dönti el, hogy milyen kitűzőt kapnak a diákok, de a tapasztalatok azt mutatják, hogy a legtöbb gyermek és – egyetemek, főiskolák esetében – fiatal felnőttek szívesen viselik a kitűzőket jelvényeket. Ez mára már egyfajta divattá vált, nagyrészt a külföldi filmek hatására. Az iskolákon belül, kisebb csoportoknak, szakköröknek, sportköröknek is lehet külön kitűzőjük, mellyel megmutathatják a világnak, hogy ők egy közösséghez tartoznak. Ez egyfajta biztonságérzetet is ad a tagok számára.

Ha iskolaigazgatóként vagy kisebb közösség vezetőjeként kitűzőt rendelne, forduljon hozzánk bizalommal! Cégünk elkötelezett a minőségi kitűző gyártás iránt, ezért kizárólag kiváló minőségű, többségében magyar alapanyaggal dolgozunk. Fontos kiemelni, hogy kitűzőink méretei és alakjai kötöttek, mert a gyártás során használt eszközök csak meghatározott méretben és alakban képesek előállítani a kitűzőket. Ha még nincs ötlete, pontosan mi kerüljön a kitűzőre, segítünk! A termékről minden esetben, még gyártás előtt látványtervet küldünk, így a megrendelő jelezheti, ha valamit módosítani szeretne. A felmerülő igényeket figyelembe véve valósítjuk meg a megrendelő elképzelését. Facebook oldalunkon különféle minták találhatók, melyek inspirációként szolgálhatnak saját kitűzője kitalálásakor. Ha kérdése lenne, vegye fel velünk a kapcsolatot elérhetőségeink bármelyikén! Ha kitűző, akkor Jelvénystúdió!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük